För bygdens trygghet
TYSTBERGA RÄDDNINGSVÄRN
I avsnitt 16 får vi möta Kristina Leivik och Johan Landewall. De båda är grundare till Skicka vidare till Ukraina.
På fritiden när de inte är på sina ordinarie arbeten kämpar de hårt för att samla in förnödenheter och material och åker kontinuerligt till Ukraina för att leverera allt till de som kämpar i kriget.
Tillsammans med Kristina och Johan står flera personer som frivilligt hjälper till att transportera allt till Ukraina.När den här podden släpps är de i väg på sin tolfte resa med bland annat kaminer som kommer behövas väl under den kalla perioden.
I avsnittet får vi lyssna på hur det är att driva initiativet Skicka vidare till Ukraina och resa till det krigsdrabbade landet Ukraina.
Följ Skicka vidare till Ukraina på facebook för att följa deras arbete.
Följ Tystberga Räddningsvärn på Facebook och Instagram
I avsnitt 15 pratar vi om Krisberedskap. Vår gäst är Ann-Kristin Mellgren från Räddning och Säkerhet i Nyköpings kommun.
Hon berättar för oss hur beredskapen ser ut i Nyköpings kommun om det skulle inträffa en kris. Vi får också veta vad man kan göra om exempel vi skulle få ett längre strömavbrott. Hon berättar även att myndigheternas krav på hur länga man ska klara sig utan hjälp har höjts från 72 timmar till en vecka.
Vi pratar lite om skyddsrum i Nyköping vilket är en fråga som har blivit högaktuell med anledning av omvärldsläget.
Följ oss på Facebook och Instagram
Martin Landh / Don´t Feel Right (Sting Version) / courtesy of www.epidemicsound.com
https://www.epidemicsound.com/track/IhCX1JmQKD/
I avsnitt 14 har vi med oss på telefon Mattias Roos från Sörmlandskustens Räddningstjänst. Han är ansvarig för Nyköpings Beredskapsvärn som startade 2021.
Vi får höra vad de kan göra för att stötta samhället med deras kunskaper.
Är du intresserad att gå med i beredskapsvärnet så kan du skicka ett mail till mattias.roos@nykoping.se
Följ oss på Facebook och Instagram
Martin Landh / Don´t Feel Right (Sting Version) / courtesy of www.epidemicsound.com
https://www.epidemicsound.com/track/IhCX1JmQKD/
I årets första avsnitt av Tystberga Räddningsvärn Podcast får vi träffa Henrik Holm från Sörmlandskustens Räddningstjänst. Han är ansvarig för utbildningen av räddningsdykare som ger sig ner i djupet och letar efter personer om har förvunnit.
Vi inriktar oss på riskerna med isar på sjön. Vad ska man tänka på när man ger sig ut på isen och ska fiska eller åka skridskor.
Henrik berättar också vad räddningsdykarna gör och vad de får åka på.
Följ oss på Facebook och Instagram
Martin Landh / Don´t Feel Right (Sting Version) / courtesy of www.epidemicsound.com
https://www.epidemicsound.com/track/IhCX1JmQKD/
Året börjar lida mot slut och här kommer Tystberga Räddningsvärn Podcast sista avsnitt för 2021. I avsnitt 12 får ni hör vad man ska tänka på inför nyår och raketer.
Dagens gäster är Henrik Dewoon-Thorén och Per Andersson från Sörmlandskustens Räddningstjänst. Vi diskuterar även samarbetsavtalet med Södertörns Brandförsvarsförbund som Sörmlandskustens Räddningstjänst ingick i 2019.
Vi vill tacka alla trogna lyssnare som lyssnat på våra avsnitt under 2021. Vi kommer tillbaka 2022 med nya intressanta avsnitt.
Gott nytt år önskar Tystberga Räddningsvärn
Följ oss på Facebook och Instagram
Under december månad ökar bostadsbränderna markant då vi använder levande ljus i större utsträckning.
I avsnitt 11 får vi träffa Peter Lifvenhage berättar för oss hur man ska agera om det börjar brinna i hemmet och vilken brandsläckare som är bäst att köpa.
Vi får också höra vilken brandorsak som räddningstjänsten åker mest på under året.
Behöver man hemförsäkring? Vad händer om man råkar starta en brand? Peter berättar och reder ut frågorna.
Om det börjar brinna hos dig kan du försöka släcka och sedan snabbt ta dig ut och ringa 112. Glöm inte att stänga dörren efter dig. Släck aldrig brinnande olja med vatten då det får förödande konsekvenser.
Har du ingen brandvarnare så köp en direkt. Den är en billig livförsäkring om det börjar brinna. Komplettera gärna med en brandfilt och brandsläckare för att kunna göra en första insats.
Följ oss på Facebook och Instagram
I avsnitt 10 får vi möta överläkaren i ortopedi Helena Adolfsson. Vi pratar om vilka skador vi oftast får när vi ramlar.
Vi får även veta när, var och hur vi får dom skadorna. Hur vi kan undvika skadorna och strax efter vi börjat inspelningen händer något oväntat.
Följ oss på Facebook och Instagram
Under 2020 tog 1441 sitt liv genom självmord. Tio gånger fler under samma år lågt räknat, försökte ta sitt liv genom självmord.
13 % av Sveriges befolkning har någon gång haft självmordstankar. Det betyder att runt 1,4 miljoner människor i Sverige mår så pass dåligt att de funderar på att ta sitt liv.
Självmord är något som tyvärr tystas ner när det i stället ska lyftas upp och pratas om. Självmordstankarna kryper ner i åldrarna så långt ner som till 12 års åldern.
Rickard Bracken från Suicide Zero gästar oss i programmet. Han berättar om hur Sveriges befolkning mår och vad vi kan göra som medmänniskor för att stötta människor som mår dåligt och förhindra att någon försöker ta sitt eget liv.
På www.minde.se hittar du mer information och kontaktvägar om du mår dåligt eller känner någon som mår dåligt.
Är du mer intresserad av Suicide Zero hittar du dom på www.suicidezero.se. Där kan du läsa om deras arbete och hur du kan stötta dom i deras arbete.
Följ oss på Facebook och Instagram
I avsnitt 8 pratar vi om skolbränder. Robert Nilsson från Sörmlandskustens Räddningstjänst gästar oss.
Vi får bland annat veta när i livet man är som mest brottsaktiv och vad straffet kan bli om man döms till brott i ung ålder.
Vad har kommunen för beredskap vid skolbränder och hur kan jag som förälder prata med mitt barn om brott och straff. Robert hjälper oss att reda ut frågorna.
Följ oss på Facebook och Instagram
I avsnitt 7 pratar vi med Jorma Valjus som är ordförande i Svenska Livräddningssällskapet för region Södermanland.
Va ska du göra om någon försvinner på badstranden? Ska man bada ensam? Kan man lita på uppblåsbara badleksaker?
Jorma hjälper oss att reda ut frågorna. Hör även vad Svenska Livräddningssällskapet gör.
Följ oss på Facebook och Instagram
I avsnitt 6 får vi träffa Kristoffer Lundén som är stationsansvarig för Svenska Sjöräddningssällskapets station i Trosa.
Vi pratar om viktiga saker att tänka på som båtägare när man är på sjön och vad man kan göra för att klara en mindre krissituation ute på sjön.
Vad gör man om båten tar in vatten eller om man gått på grund? Vilken storlek på båt ska man köpa för första gången? Kristoffer hjälper oss att svara på frågorna.
Kristoffer berättar även vad Sjöräddningssällskapet gör när de inte åker på akuta larm.
Följ oss på Facebook och Instagram.
Avsnitt 5 handlar om eldning och grillning på tomten och i naturen.
Gäst i programmet är Mattias Roos från Sörmlandskustens Räddningstjänst.
Han hjälper oss att svara på vad du ska tänka på när du ska elda. Kan man elda när som helst? Vem har ansvaret när man eldar och vad ska du göra om olyckan är framme?
Vad säger egentligen allemansrätten om eldning? Mattias förklarar vad allemansrätten innebär.
Följ oss på Facebook och Instagram.
I avsnitt 4 pratar vi om hjärt-lungräddning. Vad ska du göra om du hittar en person som du misstänker ha drabbats av ett hjärtstopp.
Vi möter Eva Strandberg från ambulansen i region Sörmland som berättar hur man utför hjärt-lungräddning och vad ett hjärtstopp är.
Vad är skillnaden på vuxen HLR och barn HLR? Är det svårt att använda en hjärtstartare? Kan man skada någon med HLR? Eva hjälper oss att reda ut våra frågor och många fler.
Eva har jobbat inom ambulansen i 20 år och har åkt på många uppdrag. Hör hur hon tycker att IVPA (I Väntan På Ambulans) fungerar som räddningstjänsten åker på i samband med ett misstänkt hjärtstopp.
Vi får också veta hur många ambulanser det finns och vad ambulansens nya singel responsbil har för funktion.
Följ oss på Facebook och Instagram
I avsnitt nummer 3 får ni höra om hur Tystberga Räddningsvärn fungerar och vad vi gör.
Hör Connys berättelser om Tystberga brandkår. Under hans 50 år i Räddningstjänsten i Tystberga har han varit med om det mesta som kan inträffa. Flygplan som störtat, grävling i nöd och chokladkakor som får ett oväntat slut.
Ni får även höra Mattias berättelse om hur det är att vara ordförande i Tystberga Räddningsvärn och driva föreningen framåt med allt vad det innebär.
Följ oss på Facebook och Instagram
I avsnittet Krisinformation - 72 Timmar, berättar vi hur du bäst kan förbereda dig för en stor samhällskris.
Om exempel ett längre strömavbrott inträffar i Sverige är det inte bara lyset som försvinner. Många viktiga samhällsfunktioner påverkas samtidigt som vi är vana med men kanske inte tänker på i vardagen.
Under fliken Olycka & Kris hittar du använbar information om hur du förbereder dig för en krissituation.
Följ oss på Facebook och Instagram
Äntligen premiär för vårt första avsnitt!
I det här avsnittet pratar Eric och Mats om hur du förebygger och agerar vid en trafikolycka. Vi går igenom bra saker som vi rekommenderar att du har i din bil för att klara ett längre stopp eller en trafikolycka.
Följ oss på Facebook och Instagram
Snart har vår nya Podcast premiär!
I podden pratar vi om intressanta ämnen utifrån att vi är ett frivilligt räddningsvärn.
Vi kommer bland annat att prata om hur du agerar, hanterar och förebygger en trafikolycka eller en stor samhällskris.
Podcasten är i samverkan med Förbundet Sveriges Frivilliga Brandkårer och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.
Du hittar oss på Spotify och Youtube.
TYSTBERGA RÄDDNINGSVÄRN
Copyright ©
Allt material på denna hemsida skyddas av lagen om upphovsrätt
Vill du använda något material vänligen kontakta oss via e-post